'Het is het beste om rustig te blijven, te deëscaleren'

Werhouder Werner van Damme van de gemeente Rijswijk

Onlangs volgde het volledige college van de gemeente Rijswijk de cursus Omgaan met intimidatie en bedreiging door het opleidingsinstituut van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Deze cursus wordt aangeboden vanuit het Netwerk Weerbaar Bestuur. Wethouder Werner van Damme was er ook bij en blikt terug. "Ik ben me denk ik bewuster van de dingen die ik zelf zeg en de dingen die anderen zeggen."

In hoeverre heeft Rijswijk te maken met intimidatie en bedreiging? 

"Het komt voor. Niet alleen collegeleden krijgen ermee te maken, maar ook ambtenaren. Het gebeurt in alle vormen: via de mail, ‘live’, telefonisch en natuurlijk via social media. Ik vind het ingewikkeld om voorbeelden te noemen, maar laat ik zeggen dat ik wel eens ben opgebeld." 

Zie je een toenemende trend?

"Ik denk vooral dat de vorm veranderd is. Het is ook weer niet iets dat we alleen de laatste jaren zien, het is van alle tijden. Maar de mate waarin is wel toegenomen. Sociale media hebben daar een grote rol in."

Wat heeft de cursus jullie als college en jou persoonlijk gebracht?

"Ik kan niet voor het hele college spreken, maar als ik naar mezelf kijk heb ik in ieder geval geleerd hoe ik het beste op iemand kan reageren. Tijdens de training was er een acteur aanwezig die overtuigend kon schreeuwen en die je flink uitdaagde. Dat vond ik echt leerzaam. Het beste is om in zo’n situatie rustig te blijven, te deëscaleren, en dat lukte me goed. En ik ben me denk ik bewuster van de dingen die ik zelf zeg en de dingen die anderen zeggen."

Kun je dat laatste uitleggen? 

"Daarvoor moet ik eigenlijk de link leggen met een andere bijeenkomst waar ik bij was en waar scheidsrechter Bas Nijhuis een presentatie hield. Hij heeft vaak te maken heeft met schreeuwende supporters die hem voor alles en nog wat uitmaken en hij hield ons voor dat dat altijd in the heat of the moment gebeurt. 'Wanneer ik die mensen achteraf nog wel eens spreek, krijg ik vrijwel altijd excuses en het verhaal dat men op dat moment in de emotie zat'. Daar moet ik naar aanleiding van de training nog wel eens aan denken. Het helpt relativeren."

Is dit onderwerp inmiddels wat meer ingebed in jullie organisatie?

"Nog niet structureel, dat zou op den duur wel moeten. Maar we maken goede stappen. Zo heeft het voltallige college bijvoorbeeld ook een woningscan laten uitvoeren. Zelf heb ik naar aanleiding van die scan de nodige maatregelen genomen."
 

Een overzichtelijke infographic geeft voor verschillende fasen (preventie, reactie en nazorg) inzicht in de verschillende instrumenten en diensten die het Netwerk Weerbaar Bestuur biedt. De infographic is bedoeld voor bestuurders, volksvertegenwoordigers en de ambtelijke organisatie.