Over ons

Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich gezamenlijk in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en zonder vormen van oneigenlijke druk uit kunnen oefenen.

Tegengaan ondermijning democratie

De afgelopen jaren is er hard gewerkt om ondermijning van de democratie tegen te gaan. Verschillende instrumenten, handreikingen en protocollen zijn ontwikkeld om politieke ambtsdragers en ambtenaren in dit proces te ondersteunen. Ondanks de vele overwinningen en successen, blijkt uit cijfers van de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 dat het nog niet genoeg is. Het is onze verantwoordelijkheid hier verder mee aan de slag te gaan. De afgelopen jaren werden er steeds meer politieke ambtsdragers slachtoffer van agressie en geweld. Daarbij waren ze ook vaker getuige van incidenten bij collega’s. Met name intimidatie en verbale agressie en bedreiging zijn veel voorkomende problemen.

Veilig en integer

Het Netwerk Weerbaar Bestuur is op 5 april 2018 officieel van start gegaan met een intentieverklaring (pdf) tussen circa 30 partners. Samen willen we ervoor zorgen dat politieke ambtsdragers hun functie veilig en integer kunnen én zullen uitoefenen. Door middel van bewustwording, voorlichting, ondersteuning en nazorg spant het netwerk zich in voor een weerbaar bestuur; voor decentrale bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Breed palet van aangeslotenen

Naast het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid, hebben diverse beroeps- en belangenverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, Wethoudersvereniging en Nederlands Genootschap van Burgemeesters zich aangesloten bij het netwerk. Ook zetten meerdere bestuurdersverenigingen van politieke partijen en verschillende expertisebureaus zoals het Landelijke Informatie- en Expertisecentrum, Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel en Stichting Impact, zich in voor een weerbaar bestuur. Daarnaast hebben ook de Unie van Waterschappen en Interprovinciaal Overleg zich bij netwerk weerbaar bestuur gevoegd.

Tussenevaluatie en uitdagingen voor de toekomst

In 2023 bestond het Netwerk Weerbaar Bestuur vijf jaar. Naar aanleiding daarvan vroeg het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Nederlandse School voor het Openbaar Bestuur eerder een tussenevaluatie over het Netwerk Weerbaar Bestuur te schrijven en hierbij te formuleren waar het Netwerk zich de komende jaren mee bezig zou moeten houden.