Met de opkomst van sociale media zijn er tal van nieuwe platformen ontstaan waar politici zich kunnen uitspreken. Een grote meerwaarde van deze platformen is het laagdrempelig faciliteren van het contact tussen inwoners en volksvertegenwoordigers. Helaas gaat deze ontwikkeling hand in hand met de opkomst van online haat. Deze sociale media platformen worden namelijk ook gebruikt voor persoonlijke aanvallen op en uitingen van haat jegens politici.
In opdracht van het ministerie van BZK heeft DeGoedeZaak kwalitatief onderzoek gedaan naar de verhalen, behoeften en uitdagingen van politieke ambtsdragers en experts rond online (on)veiligheid. In deze rapportage zijn de belangrijkste inzichten van dit onderzoek te vinden en de aanbevelingen om de online veiligheid van politici te versterken.
Lees hier het kwalitatief onderzoek naar de impact van online haat op politieke ambtsdragers bij het invullen van hun ambt.
Zie ook de Kamerbrief over voortgang Programma Weerbaar Bestuur van 14 maart 2023 (1.2 Maatregelen voor digitale veiligheid).
Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw digitale veiligheid te vergroten? Kijk dan op Digitale weerbaarheid.
Beeld: Studio Jiska Broere